Cine poate fi avocat…
Legea de exercitare a profesiei de avocat si Statutul profesiei de avocat reglementeaza si consolideaza caracterul autonom si liberal al avocatului, acesta fiind supus doar legii, statutului precum si regulilor eticii profesionale.
Avocatul este cel care are menirea de a traduce in termeni juridici si legali cat mai fidel interesele si dorintele clientului, de a-l conduce, asista si reprezenta pe client in interactiunea sa cu Justitia si cu Institutiile Statului.
In acest sens, (conform Statutului), avocatul exercita o serie de activitati, printre care amintim: • redactarea si/sau furnizarea catre client, prin orice mijloace, dupa caz, a opiniilor juridice si informatiilor cu privire la problematica solicitata a fi analizata; • elaborarea de opinii legale; • elaborarea proiectelor de acte juridice (contracte, actiuni, plangeri, conventii, statute etc.) si asistarea clientului la negocierile referitoare la acestea; • participarea in calitate de consultant la activitatea organelor deliberative ale unei persoane juridice, in conditiile legii; • orice alte consultatii in domeniul juridic; • intocmire si formulare, in numele si/sau interesul clientului, de cereri, notificari, memorii sau petitii catre autoritati, institutii si alte persoane, in scopul ocrotirii si apararii drepturilor si intereselor legitime ale acestuia; • asistenta si reprezentare juridica in fata instantelor judecatoresti, a organelor de urmarire penala, a autoritatilor cu atributii jurisdictionale, a notarilor publici si a executorilor judecatoresti, a organelor administratiei publice, a institutiilor si a altor persoane juridice, pentru apararea si reprezentarea cu mijloace juridice specifice a drepturilor, libertatilor si intereselor legitime ale persoanelor; • atestarea identitatii partilor, a continutului si a datei actelor prezentate spre autentificare; • activitati de mediere; • activitati fiduciare; • activitati de stabilire temporara a sediului unor societati comerciale si inregistrarea acestora, in numele si pe seama clientului, a partilor de interes, a partilor sociale sau a actiunilor societatilor astfel inregistrate; • elaborarea proiectelor de acte normative;
Avocatii sunt constituiti in Barouri, toate barourile din Romania infiintate potrivit legilor privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat fiind membre de drept ale Uniunii Nationale a Barourilor din Romania. Nici un barou nu poate functiona in afara U.N.B.R.
Admiterea in profesia de Avocat. Conform legii, poate fi membru al barourilor din Romania cel care indeplineste urmatoarele conditii: a) este cetatean roman, domiciliat in Romania, are exercitiul drepturilor civile si politice si nu exercita o profesie autorizata sau salarizata intr-o alta tara; b) este licentiat al unei facultati de drept sau doctor in drept; c) nu se gaseste in vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevazute de prezenta lege. Dreptul de primire in profesie se obtine pe baza unui examen, organizat conform prevederilor prezentei legi si statutului profesiei.
La cerere, poate fi primit in profesie, cu scutire de examen titularul diplomei de doctor in drept si cel care, anterior sau la data primirii in profesia de avocat, a indeplinit functia de judecator, procuror, notar, consilier juridic sau jurisconsult timp de cel putin 10 ani. U.N.B.R. organizeaza anual un examen de primire in profesia de Avocat, data acestui exament fiind stabilita si anuntata pe site-ul oficial al UNBR : www.unbr.ro
Perioada de stagiu in profesie Conform legii 51/1995, republicata in 2001, "...La inceputul exercitarii profesiei, avocatul efectueaza in mod obligatoriu un stagiu de pregatire profesionala cu durata de 2 ani, timp in care are calitatea de avocat stagiar."
Dupa efectuarea stagiului avocatul stagiar va sustine examenul de definitivare organizat o singura data pe an de catre Baroul in care este inscris avocatul.
Contacte:
E-mail: unbr@unbr.ro
Pentru Departamentul Contabilitate, telefon direct: 021-314-1135; Fax: 021-315-1406; COD FISCAL: RO 4315974
BAROUL BUCURESTI Strada Dr. Raureanu nr. 3, sector 5 Bucuresti, Cod Postal 050047; Tel: CANCELARIE - 021/315.45.38; fax 021/312.10.84; REGISTRATURA - 021/314.93.38 Website: www.baroul-bucuresti.ro
Cod Fiscal: RO 4283155 Cont: BCR - Sucursala Sala Palatului RO63RNCB0080005630040001
|